nofap Nederlands

(Taal Disclaimer)

NoFap dag 16 en wat een ochtend zeg! Ik ben met dezelfde woede wakker geworden waarmee ik gister avond naar bed ging. Wat fijn is dat ik geen cravings en porno-gerelateerde gedachtes had, dat niet in ieder geval. Wel die enorme innerlijke frustratie dus.

Meestal absorbeert de nacht mijn (negatieve) gevoelens, in dit geval was dat dus niet zo.

Maar!

Want die maar is er ook.

Na twee ontzettend chagrijnige uren heb ik besloten om naar buiten te gaan en een rondje te fietsen en de buurt een beetje te gaan ontdekken (we wonen in Zeist, er zijn prachhhhhtige natuurgebieden hier!).

Na half uurtje voelde ik me compleet anders. Afgeleid zijn door fietsen, afgeleid zijn van mijn gevoelens heeft veel geholpen en sowieso, bewegen is altijd goed.

De vraag kwam wel in me op;

Wat is beter? Om
– te verdragen wat in ons gaande is of
afleiding te zoeken zodat we de kans op terugval minimaliseren?

Je zal niet geloven wat mijn antwoord is (of juist wel);

beide zijn heel belangrijk.

 

Op het moment dat verdragen niet meer mogelijk is omdat de urges (cravings, trek, verleiding) te sterk zijn, wordt afleiding zoeken heel belangrijk. Als we op zulke moeilijke momenten toch voor kiezen om met het gevoel te blijven zitten, verhogen we de kans enorm op een terugval (want hoe groter de spanning, hoe groter de behoefte aan verdoving. Zo werkt verslaving eenmaal.)

Verdragen is toch de sleutel tot herstel geloof ik.

Hoezo is verdragen de sleutel tot herstel?

Op het moment dat we een emotie leren verdragen leren we onszelf ook veel beter kennen. Als verslaafden zijn we chronisch afhankelijk van het zoeken (en vinden) van afleidingen.

Afleiding van wat er gaande is in ons.

En zolang we niet in staat zijn om te voelen wat er te voelen valt, zolang we niet leren verdragen, zullen we altijd afhankelijk blijven van iets, wat ons afleidt van onszelf.

Dus, een goed recept: verdragen zolang mogelijk maar ook niet te hard zijn naar onszelf en rust (afleiding) zoeken/creëeren als de emoties te sterk worden.

Leren voelen is een proces, het gaat niet 1-2-3.

De nadruk ligt hier op leren. Steeds opnieuw proberen, oefenen, onszelf de ruimte te gunnen om te ontwikkellen, om over onze afhankelijkheid en angsten heen te groeien.

Amen. 😎

Bekijk de bijbehorende video hieronder:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *